Taiteilija:

Aimo Tukiainen
(1917–1996)

Tiedot:

  • Valmistumisvuosi: 1971
  • Pronssi
  • Korkeus 400 cm
  • Koskipuisto

Kuvaus:

Ajatus muistomerkistä suomalaiselle sotilaalle virisi kaupungin kuvaamataidetoimikunnassa. Kuvanveistäjä Aimo Tukiainen tarjosi luonnostaan Virvatulet tähän tarkoitukseen. Kaupunki tilasi muistomerkin Tukiaiselta.

Tukiainen kuvaa teoksessa sodan mielettömyyttä, sen kaiken murskaavaa mekanismia. Teoksen toisena teemana ovat tykistökeskityksen jälkeiset sinertävät valoilmiöt, joita jotkut sotilaat ovat sanoneet nähneensä. Alunperin veistoksessa on ollut taiteilijan suunnittelema, veistoksen sisään rakennettu valaistus, joka jouduttiin konservoinnin yhteydessä poistamaan huonokuntoisena.

”Tässäkään Virvatulet-nimen saaneessa teoksessa Tukiainen ei halunnut lähteä heroisoimaan sotilasta, vaan pyrki luomaan yleispätevämmän eli kuten hän itse on sanonut ’kriisiaikojen monumentin’ ja samalla ympäristön innoittaman taideteoksen. Miljööteoksen luonne on hyvinkin hallitseva johtuen juuri sijoituspaikan vaihtelevista elementeistä virtaavan veden ja vanhojen tehdasrakennusten äärellä. Tulenliekeistä hahmottuva sotajoukko kruunaa teoksen ja antaa kuin huomaamatta viitteenomaisen runollisen hahmon sille jo kauas historiaan takautuvalle muistolle, jonka merkiksi monumentti on tarkoitettu.” Näin teoksesta kirjoitti professori Olli Valkonen. Muistomerkki paljastettiin Koskipuistossa, Yrjö Liipolan Paimenpoika-veistoksen entisellä paikalla, Tampereen päivänä 1.10.1971.

Muut teokset: