Taiteilijat:

Paavo Räbinä (1965), taiteilija

Jarkko Reiman, muotoilija

Tiedot:

  • Valmistumisvuosi: 2013
  • Interaktiivinen valotaideteos
  • Lasilevyt, led-valot, liiketunnistimet
  • Vuoreksen Keskuspuiston silta, Vuoreksen Puistokatu, Vuores

Kuvaus:

Suojelusenkeli on vuonna 2013 Vuoreksen Keskuspuiston sillalle valmistunut interaktiivinen valotaideteos, jonka ovat tehneet taiteilija Paavo Räbinä ja muotoilija Jarkko Reiman. Teos vihittiin käyttöön 18.1.2013.

Teoksen lähtökohtana on taideteoksen, ympäristön ja ihmisen kohtaaminen. Silta on varusteltu liiketunnistimin, ja värilliset led-valot seuraavat sillalla kulkevan ihmisen liikettä. Ohikulkijasta tulee siten osa teosta. Leikkisä valo tuo tilaan turvallisuuden tunnetta pimeinä vuorokauden- ja vuodenaikoina, ja ne syttyvät ja sammuvat luoden erilaisia valoefektejä. Teos elää vuodenajan ja viikonpäivien mukaan. Sillan lasilevyjen graafinen kuviointi esittää Tampereen ja Särkilahden vesistön maisemia ylhäältäpäin otettuina satelliittikuvina.

Teos toteutettiin osana Vuoreksen taidehanketta, jossa luonto oli keskeisenä teemana. Vuoreksen Keskuspuiston alueen taideteosten yhteisenä teemana on ”luonto ja aika”. Aika ja ajallisuus ovatkin Räbinän ja Reimanin teoksessa läsnä. Samalla Suojelusenkeli vahvistaa Vuoreksen identiteettiä huipputeknologiaa ja luonnonläheisyyttä yhdistävänä omaleimaisena kaupunginosana.

Teokset: