Taiteilija: 

Kimmo Kaivanto
(1932)

Tiedot:

    • Valmistumisvuosi: 1990
    • Tilataideteos
    • Betoni, kvartsihiekka, ultramariinipigmentti
    • Pituus 200 m
    • Tampere-talo, Yliopistonkatu 55

Kuvaus:

Tampere-talon taiteelliseen somistamiseen käytettiin liki prosentti rakennuksen kokonaiskustannuksista. Tampereen kaupungin asettama työryhmä tilasi taiteilija Kimmo Kaivannolta tilataideteoksen Tampere-talon pitkään ja matalaan ala-aulaan. Suora kulkee sinisenä nauhana keskellä aulatilaa. Taiteilija on teosta suunnitellessaan lähtenyt Tampere-talon keskeisestä tehtävästä kansainvälisyydestä, johon teoksen eri elementit viittaavat.

Teoksen jokaisella lattialta kohoavalla osalla on oma nimensä. ”Muusan kumarrus” on ottamassa taloon sisääntulijat vastaan. ”Temppeli” liittyy arkkitehtuurin historiaan. ”Laskettavat”-teososan päälle on jätetty pronssista valmistettuja juoma-astioita. Viimeisenä teoksen osana on ”Lepääjä”, jonka aaltoileva muoto viittaa jäähyväisiin. Lattialaatoissa on länsimaisen kulttuurin historiaan liittyviä merkkejä ja nimiä. Talvipuutarhaan on sijoitettu teos ”Puro”, joka liittyy materiaaleiltaan maahan, ilmaan ja veteen.

Teoksella on sisarteos. Kimmo Kaivannon Helsingin rautatieasemalla näkyvä sininen linja jatkuu käsitteellisenä taideteoksena kohti pohjoista, aina Huippuvuorille saakka. Linja leikkaa länsi-itäsuuntaisen Sinisen suoran Tampere-talossa.

Muut teokset: