TÜLAY SCHAKIR
(1968)

Tülay Schakir suoritti kuvataiteilijan tutkinnon Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa 1991-95, vuosien 1992-99 aikana hän opiskeli Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun laitoksella sekä vuonna 1999 Kölnissä Kunsthochscule fûr Medienissä.

Tülay Schakir on keskittynyt taiteessaan valoon. Hän on kiinnostunut valon ominaisuuksista, siitä miten valo toimii. Hän työskentelee niin kuvataiteilijana kuin valosuunnittelijana yhteistyössä arkkitehtien ja koreografien kanssa.

Hänen teoksiaan on Helsingin kaupungin taidemuseon ja Tampereen taidemuseon kokoelmissa sekä Espoon kaupungin ja muutamien säätiöiden kokoelmissa.

Tülay Schakir on tehnyt valosuunnittelua lukuisiin tanssiteoksiin vuodesta 1995 lähtien viimeksi vuonna 2004 Jorma Uotisen Hevosen kuolema -produktioon. Hän on tehnyt myös arkkitehtuuriin liittyviä valaistussuunnitelmia.

Schakirin julkinen teos Aurinkolähteen peruskoululle Helsingin Vuosaareen valmistui vuonna 2001. Vuonna 2004 valmistuu Tampereen ammattikorkeakoulun teoksen lisäksi yhdessä Laura Melan kanssa toteutettu Loparexin (UPM) Lohjan neuvottelutilan valaistus/taideteos. Taiteilijalla on vireillä useita hankkeita mm. tilausteos Maarianhaminan tekniseen virastoon ja Kalvolan koulukeskuksen valaistussuunnitelma ja valoteos.

Tülay Schakir toimii Kuvataiteen näyttöapurahalautakunnan jäsenenä vuosina 2003-06 sekä Ympäristötaiteen säätiön hallituksen jäsenenä vuodesta 2004 alkaen.

Yhteisteos: Näkökulma (2004)

Tiedot:

  • Teräs, valo
  • Tampereen ammattikorkeakoulu, Teiskontie 33

Kuvaus:

Tampereen ammattikorkeakoulun taidekilpailu järjestettiin kutsukilpailuna vuonna 2000. Taiteilija Tülay Schakirin ja arkkitehti Tomi Perkon voittajateos koostuu ruostumattomasta teräksestä rakennetusta neliönmuotoisesta, levymäisestä sisältä lämmitettävästä rakenteesta, joka on pingotettu kulmistaan vaijereiden varaan kuuden metrin korkeuteen pihan ylle. Pihan molemmista päistä valaistavan levyn koko on 4×4 metriä. Teos paljastettiin Tampereen 225-vuotisjuhliin liittyen 2.10.2004. Teräskappale valaistaan pihan vastakkaisista päädyistä, toisesta oranssilla ja toisesta turkoosilla valolla. Kappale näyttäytyy eri värisenä riippuen siitä, miltä etäisyydeltä ja mistä suunnasta katsoja teosta tarkastelee. Ilmiö perustuu teosta katsovan henkilön, peiliheijastavan pinnan sekä pinnalle saapuvan valon tulokulman suhteisiin.