Taiteilija:

Ilkka Väätti
(1955)

Tiedot:

  • Valmistumisvuosi: 1995
  • Kokonaistaideteos
  • Toteuttaneet: Ilkka Väätti & työryhmä
  • Viikinsaari

Kuvaus:

Talvella 1992 Tampereen kaupungin kulttuuritoimi sai vastatakseen Pyhäjärvellä sijaitsevasta Viikinsaaresta. Tamperelaistaiteilija Ilkka Väätti ehdotti saareen rakennettavaksi renessanssityylisen kappelin. Ideaa työstettiin ja vanhasta putkasta päätettiin tehdä ekumeeninen kappeli. Entisessä putkarakennuksessa oli kaksi selliä ja eteinen.

Pirkkalan asuttamisesta on historiallisia dokumentteja jo 1200-luvulta. Esihistoriallisten paikannimien ketju kulkee Pirkkalan kirkolta koilliseen kohti alueen toista keskiaikaista kirkkoa, Messukylää. Tämän historian perusteella paikan nimeksi päätettiin antaa Pyhäjärven kappeli. Teos toteutettiin keskiaikaisen perinteen mukaan, jossa mestarina toimineen Ilkka Väätin johdolla työskenteli ryhmä omaan alaansa erikoistuneita taiteilijoita ja käsityöläisiä.

Kappelityölle Väätti halusi taustaksi löytää keskeishenkilön sekä itäisen että läntisen kirkon historiasta. Etuhuoneessa on sekä esikristillistä että kristillistä symboliikkaa. Tarkoituksena on viitata aikaan, jolloin kristillinen kulttuuri alkoi tehdä tuloaan Suomeen.

Stefanus Laurentiin mukaan nimetty Läntinen kappeli on saanut vaikutteensa katoliselta ajalta. Huone on saanut nimensä suomalaisen fransiskaanimunkin, Stefanus Laurentiin mukaan. Hän eli 1400-luvulla ja oli munkkina Turunmaan saaristossa.

Aleksanteri Syväriläisen mukaan nimetty Itäinen kappeli on saanut nimensä ortodoksimunkki Aleksanteri Syväriläisen mukaan. Hän eli samoihin aikoihin Laurentiin kanssa. Syväriläinen perusti Syvärin luostarin. Kappelissa on maalauksia, jotka ovat tulkintoja ikoneista.

Muut teokset: