SISKO PETÄJÄ
(1917-1980)

Salossa syntynyt Sisko Petäjä aloitti taideopintonsa Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1932-34 ja jatkoi opiskeluaan Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1936-37. Pariisissa hän opiskeli Académie de la Grande Chaumièressä vuosina 1949, 1952 ja 1960. Sisko Petäjän teoksia oli ensimmäistä kertaa esillä näyttelyssä Turussa vuonna 1934.

Sivuilla esiteltyjen julkisten veistosten lisäksi Sisko Petäjän tuotantoon kuuluu useita muistolaattoja Tampereella. Hän on toiminut opettajana ammattikoulussa vuosina 1948-72 ja oppikoulussa vuodesta 1965 vuoteen 1972.

Tutustu myös Kuvataiteilijamatrikkeliin

Teos: Leikkivät kalat (1954)

Tiedot

  • Pronssi, kupari, teräs
  • Kolme osaa, joista kukin 65 x 51 x 61
  • Nekalan päiväväkodin piha, Jokipohjantie 13

Kuvaus:

Päiväkodin pihan luonnonkivelle on kiinnitetty kolme samantyyppistä suurisilmäistä kalaa. Kaloille on kuvattu voimakkaat evät ja pyrstöt. Tamperelaistaiteilijan teos paljastettiin 20.7.1954. Alunperin veistos tunnettiin Nekalan lastentalon suihkukaivoveistoksena. Rakennuksen peruskorjauksen yhteydessä vesiallas poistettiin.

Vuonna 1992 teos konservoitiin ja kalat kiinnitettiin pihalle tuotuun luonnonkiveen. Samassa yhteydessä teos uudelleennimettiin Leikkiviksi kaloiksi.

Teos: Professori Pietari Adrian Gaddin muistomerkki (1970)

Tiedot:

  • Graniitti
  • Korkeus 200
  • Harjun vanha hautausmaa, Epilä

Kuvaus:
Tampereen Historiallisen Seuran aloitteesta kaupunki pystytti muistomerkin professori Pietari Adrian Gaddin (1727-1797) elämäntyön muistoksi. Gadd oli kemian, fysiikan ja talousopin professori, joka tutki hyötykasveja. Gaddia kiinnostivat monipuolisesti maa- ja metsätaloutta koskevat käytännön kysymykset. Lisäksi hän oli innokas kotiseutututkija.

Muistomerkki pystytettiin Harjun kappeliseurakunnan entiselle hautausmaalle. Siellä sijaitsee 1700-luvulta peräisin oleva kivinen hautakappeli, joka on tunnettu Gaddin suvun kappelina. Alue kuului aikoinaan Pirkkalalle. Gadd syntyi Pirkkalan Harjussa ja asui osan elämästään Kaarilan kartanossa.

Muistomerkki toteutettiin tamperelaisen kuvanveistäjän Sisko Petäjän Flora-luonnoksen pohjalta. Kivipaaden taustapuolelle on kuvattu tyylitelty kasviaihe. Teokseen liittyy laatta, jossa on seuraava teksti: Kasvitieteilijä · Kemisti · Talousoppinut · Kotiseutututkija. Hauta Turussa. Syntymäkoti Kaarilassa.
Patsaan pystytti Tampereen kaupunki. Teos paljastettin Tampereen päivänä 4.10.1970.

Teos: Tiedon puu (1954)

Tiedot:

  • Tiilisommitelma
  • Omistaja: Kalevan lukion kannatusyhdistys
  • Kalevan lukio, Salhojankatu 33

Kuvaus:

Teos on koulun seinään jo rakennusvaiheessa muurattu tiilisommitelma. Suurikokoisen puun juurelle, vasemmalle puolelle puuta on kuvattu käsi kädessä seisovat tyttö ja poika. Puun latvassa kiekuu kukko.