Taiteilija:

Tomas Byström
s. 1951

Tiedot:

  • Valmistumisvuosi 2013
  • Teoksen pinta-ala: n. 220 m²
  • Monotypiatekniikka betonille
  • Vuores-talo, Rautiolanrinne 2, Vuores

Kuvaus:

Olet tässä on Tomas Byströmin tekemä taideteos Vuores-talon julkisivussa. Perusbetonielementteihin tehty kuviointi kuvaa Vuoreksen alueen topografista karttaa ajalta ennen kaupunginosan rakentamisen aloittamista. Punainen piste osoittaa Vuores-talon sijainnin. Taideteos on ikään kuin dokumentti, joka muistuttaa alueen alkuperäisistä maastonmuodoista, kielien niiden muuttumisesta.

Graafinen kuviointi on tehty betoniin monotypiatekniikalla. Mukana sen kehittelemisessä on ollut betonin käytöstä tunnettu kuvanveistäjä Pertti Kukkonen. Tekniikassa kuviot maalataan hidastusaineella muotin pohjalle, ja ne tulevat näkyviin vasta elementin pesun jälkeen. Tekniikka on haastava, sillä jälkeä ei voi korjata jälkikäteen. Julkisivuelementit valmistettiin Parman betonitehtaalla Kangasalla.

Vuoreksen taidehankkeessa painottui luonto-teema, mikä näkyy tässä orgaanisista luonnonmuodoista ammentavassa teoksessa. Vuoreskeskuksen alueella teeman painotuksena on ollut alueen alkuperäisen luonnon rekonstruoiminen taiteen keinoin. Vuores-talossa, jossa toimii mm. koulu, päiväkoti ja hyvinvointineuvola, noudatetaan kestävän kehityksen periaatteita. Taideteos korostaa osaltaan tätä kestävän kehityksen ajatusta. Olet tässä -teos on siten monella tapaa paikkaansa sidottu.

Teokset: