JORMA MUKALA
(1954)

Kotkassa syntynyt Jorma Mukala valmistui arkkitehdiksi Tampereen teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1986. Hän on toiminut arkkitehtinä Tampereella ja osallistunut mm. Lapinniemen tehtaan saneerauksen suunnitteluun. Hänellä on ollut oma arkkitehtitoimisto vuodesta 1990 lähtien.

Jorma Mukala on toiminut opettajana mm. Tampereen ammattikorkeakoulussa. Vuodesta 1998 hän on toiminut Tampereen teknillisen korkeakoulun suunnitteluperusteiden assistenttina. Jorma Mukala on kirjoittanut runsaasti artikkeleita arkkitehtuurista eri lehtiin ja julkaisuihin ja vuonna 1999 ilmestyi Metso Voima Tuulensuu -Tampereen arkkitehtuuria -teos.

Jorma Mukala voitti yhdessä kuvanveistäjä Villu Jaanisoon kanssa Estonia-laivan uhrien muistomerkkikilpailussa Tallinnassa ensimmäisen palkinnon vuonna 1995. Katkennut linja -muistomerkki paljastettiin 28.9.1996.

Jorma Mukala on saanut vuonna 1991 Rakennustietosäätiön Pietilä-palkinnon sekä vuonna 1996 Viron kulttuurisäätiön kuvataiteen vuosipalkinnon.

Yhteisteos: Valolähde / Kansalais- ja työväenopistoliikkeen 100-vuotismonumentti (1999)

Tiedot:

  • Kuumasinkitty teräsritilä, kuumasinkityt teräspilarit, betoni, valaisimet, vesi
  • Mitat 7,5 x 22,5 x 2,5 m
  • Sampolan edusta, Sammonkatu 2

Kuvaus:

Valolähde on Tampereen työväenopiston ja Kansalais- ja työväenopistoliikkeen 100-vuotismonumenttikilpailun ensimmäisen palkinnon voittanut teos. Kilpailu järjestettiin kutsukilpailuna syksyllä 1997 Tampereen Taiteilijaseuran jäsenille ja kahdelle kutsutulle kuvanveistäjälle. Taiteilijat ovat koonneet teoksensa valmiista teollisuuden rakenneosista. Monumentissa valo ja vesi nousevat keskeisiksi elementeiksi.

Teos kuvaa keskeneräistä rakennusta ja viittaa näin opiskeluun jatkuvana läpi elämän kestävänä prosessina. Sampola-rakennuksen rakenteiden vaaka- ja pystylinjat näyttävät toistuvan teoksessa.