Taiteilija:

Arja Renell’

(1975)

Tiedot:

  • 2005–2014
  • Installaatio, ympäristöteos
  • Muotoonleikattu cor-ten -teräs ja polttomaalattu teräs
  • Sijainti: Aleksandra Siltasen puisto, Alaverstaanraitti 9

Kuvaus:

Maaltamuutto on taiteilija Arja Renellin suunnittelema Kalle Päätalo -muistomerkki. Ympäristöteos on Taivalkoskella sijaitsevan Kirja-teoksen (2005) sisarveistos. Taivalkosken kunta lahjoitti Kirjan aukoista leikatut teräshahmot Tampereelle. Teos sijoittuu noin 30 metrin matkalle luonnonkallio- ja betoniseinään Tammerkosken viereen kunnostettuun Aleksandra Siltasen puistoon.

Maaltamuutto kuvaa Päätalon kirjojen sisältöä ja hänen aikanaan tapahtunutta kaupungistumista Suomessa. Kalle Päätalon hahmo on teoksen keskellä. Syksyisin teos saa uuden ulottuvuuden, kun valolla heijastettava teksti tulee pimeän tullen näkyviin betoniseinään. Teksti on Kallen mietelause hänen aloittaessaan ensimmäistä kirjaansa: ”Ellet yritä, et mitään saa, mutta heikommillakin lahjoilla päästään pitkälle – sitkeydellä.” Keskellä installaatiota olevassa teososassa on kohokirjaimin teksti: ”Kalle Päätalo 1919–2000”.

Kirjailija Kalle Päätalo (1919–2000) syntyi Taivalkoskella. Jatkosodan jälkeen Päätalo asettui Tampereen Messukylään, jossa hän asui koko loppuelämänsä. Vuonna 1949 rakennusmestariksi valmistunut Päätalo työskenteli rakennustyömailla Tampereella ja naapurikunnissa. Vuonna 1963 hän ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi. Kirjailija julkaisi yhteensä 39 romaania sekä muun muassa kolme kertomuskokoelmaa ja yhden näytelmän. Parhaiten Päätalo tunnetaan omaelämäkerrallisista Koillismäki- ja Iijoki-sarjoistaan.

Maaltamuutto-teoksen julkistustilaisuus pidettiin 18.6.2014.

Teokset: