MARRA LAMPI
(1948)
Lappajärvellä syntyneen Marra Lammen opiskelupaikkoja ovat olleet Lahden taidekoulu vuosina 1977-80 sekä Bournville School of Arts and Crafts, Isossa-Britanniassa vuosina 1974-75. Hän on osallistunut ensimmäistä kertaa näyttelyyn vuonna 1979.

Marra Lampi toimii sekä taidegraafikkona, -maalarina että ympäristötaiteilijana. Hänen julkisia teoksiaan ovat Syvä sateenkaari vuodelta 1985 Olkahisten koululla sekä ympäristöteos Aurinkopelto, joka toteutettiin vuonna 1993.

Marra Lampi on kirjoittanut kuvataidearvosteluja Keskisuomalaiseen vuosina 1980-84. Hän on toiminut opettajana Kankaanpään taidekoulussa vuodesta 1993 lähtien.

Teos: Milavida (1995)

Tiedot:

  • Ympäristötaideteos
  • Havu- ja lehtipensasaita, kesäkukat, sepeli, valot
  • Näsinpuisto

Kuvaus:

Hämeen museo tilasi teoksen tamperelaiselta taiteilijalta Marra Lammelta museorakennuksen läheisyyteen. Teos toteutettiin osana Näsinpuiston peruskorjausta yhteistyössä puistoyksikön ja sähkölaitoksen kanssa. Teoksen lähtökohtana ovat Hämeen museon seinistä löytyvät spiraaliornamentit. Miltei samanlaisia spiraalikuvioita löytyy New Grangesta Irlannista 5 000 vuotta vanhasta käytävähaudasta.

Marra Lampi teki oman versionsa kaksoisspiraalista, joka hänen teoksessaan rakentuu tuija- ja aroniapensaista. Pensasrivien väliin jää puoli metriä leveä käytävä. Milavidan toisena osana ovat kolmen lampun ryhmissä olevat valot. Väreinä on käytetty keltaista, punaista ja sinistä. Taiteilija itse kertoo kiinnostuneensa värillisistä varjoista, jotka heijastavat vastaväriä.