Taiteilija:

Pertti Kukkonen
s. 1954

Tiedot:

  • Valmistumisvuosi: 2012
  • Läpivärjätty betoni
  • Muurin pituus n. 200 m
  • Kirjailijanpuisto, Hamsuninpolku, Vuores

Kuvaus:

Vuoreksen Virolaisen alueen Kirjailijanpuistossa sijaitsee kuvanveistäjä Pertti Kukkosen tekemä, yhteensä 200 metriä pitkä veistoksellinen taidemuuri, joka rajaa puiston neljää perenna-aluetta. Muuri toimii hyvin istuimena, ja sen tasaiseksi hiottu yläpinta tuo aaltoilevan muodon selkeästi esille. Lisäksi puiston keskellä on kaksi muurista irrallista, oleskeluun kutsuvaa elementtiä. Muuri ja ”penkit” on valmistettu värillisestä betonista elementtivalulla.

Elementtien pintaan on upotettu tamperelaisten tai tamperelaistuneiden runoilijoiden – Risto Ahdin, Kirsi Kunnaksen, Kari Aronpuron ja Mirkka Rekolan – tekstejä läpikulkupaikkojen ja istuskelualueiden kohdalle. Siten taideteos korostaa alueella vallitsevaa kirjallisuusteemaa. Esimerkiksi lähialueen kadut on nimetty Nobel-kirjailijoiden mukaan. Muurista voi löytää runojen lisäksi muitakin kiinnostavia yksityiskohtia.

Kirjailijanpuiston veistosmuuri muistuttaa Kukkosen teosta Mutkia matkassa (2006), joka sijaitsee Espoossa näyttelykeskus WeeGeen edustalla. Kyseessä on myös läpivärjätystä betonista valmistettu mutkitteleva muuri. Samankaltaisen betonisen taidemuurin voi nähdä myös Ratinanrannan kerrostaloyhtiön sisäpihalla, jonne Kukkonen on suunnitellut sinisävyiset tukimuurit, Laineet.

Teokset: