MATTI KALKAMO
(1968)

Matti Kalkamo on syntynyt 1968 ja hän asuu ja työskentelee Tampereella. Hän on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta 1994 ja osallistunut näyttelytoimintaan vuodesta 1995 lähtien. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti vuonna 1998 Taidekeskus Mältinrannassa. Matti Kalkamo oli yksi Ars Fennica –palkinnon ehdokkaista syksyllä 2009. Hänen tuotantonsa koostuu veistoksista ja installaatioista ja hänet tunnetaan rohkeana ja innovatiivisena materiaalien yhdistelijänä. Hänen veistoksissaan kohtaavat musta huumori ja vakava huoli ihmisen maailmasta.

Teos: Jumppahuiti (2009)

Tiedot:

  • Pronssi, Kuumasinkitty ja Maalattu teräs
  • Koko 469 x 60 x 150
  • Teiskontie 16, Sammon koulu

Kuvaus:

Sammon koulun vuonna 1957 valmistuneen koulurakennuksen peruskorjaus ja laajennus toteutettiin vuosina 2005-2008. Tampereen kaupungin kuvataiteen asiantuntijaryhmä tilasi koulun kunnostetulle piha-alueelle taideteoksen, jonka tekijäksi kutsuttiin tamperelainen kuvanveistäjä Matti Kalkamo.

Sammon koulussa toimivat luokat 1.-9. Oppilaiden suuri ikäjakauma ja yläasteen liikuntapainotteisuus antoivat Matti Kalkamolle kimmokkeen pronssiveistokseen, jonka pääosassa on korkean pilarin päässä yhden käden varassa tasapainoileva mies. Miehen toisen jalkapohjan päällä seisoo maailmanmenoa ihmettelevä pikku mies, joka on kiivennyt näköalapaikalleen ison miehen vartaloon tukeutuvia tikapuita pitkin. Leikkimielisestä veistokseen kätkeytyy kasvamiseen ja oppimiseen liittyvää symboliikkaa.