VILLU JAANISOO
(1963)

Villu Jaanisoo on toteuttanut monia julkisia veistoksia Suomeen ja Viroon. Tampereella on jo entuudestaan Jaanisoon yhdessä arkkitehti Jorma Mukalan kanssa suunnittelema Valolähde Sampolan edustalla. Kumiankalla on useita sisarteoksia. Kookkain niistä on Kaikki on mahdollista –teos, joka on lähes viisimetrinen gorilla ja pystytetty Viikin yliopistokampukselle Helsinkiin.

Villu Jaanisoo on toiminut kuvanveiston opettajana 1990-luvulla Kankaanpään taidekoulussa ja Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa sekä vuosina 2006-2008 kuvanveiston professorina Viron taideakatemiassa. Kuvataideakatemian kuvanveiston professoriksi 5-vuotiskaudeksi hänet nimitettiin vuonna 2009. Hän on osallistunut aktiivisesti kotimaiseen ja kansainväliseen näyttelytoimintaan ja toiminut lukuisissa asiantuntijatehtävissä.

Pirkanmaalla Villu Jaanisoo tunnetaan erityisesti ansioistaan Pirkkalan veistospuiston taiteellisena johtajana. Hän asuu perheineen Pirkkalassa.

Teos: Kumiankka (2003)

Tiedot:

  • Käytetyt autonrenkaat, Teräs
  • Korkeus 320 cm, Leveys 280 cm, Syvyys 340 cm
  • Tampereen taidemuseon piha-alue, Puutarhakatu 34, (teos siirretty Ratinanniemestä kesän 2015 ajaksi)

Kuvaus:

Virolaisen kuvanveistäjä Villu Jaanisoon käytetyistä autonrenkaista valmistama teos Kumiankka pystytettiin vastikään kunnostettuun Ratinanniemeen 16.6.2011. Veistos on aiemmin vieraillut useilla paikkakunnilla. Tampereellakin se oli esillä taidemuseon Puhuvaa ainetta –näyttelyssä kesällä 2010. Kaupunki osti ankkateoksen taidekokoelmaansa, ja tulevina vuosina se nähdään ilahduttamassa kuntalaisia määräajoin eri puolilla kaupunkia. Koska kumimateriaalin kesto on rajallinen, on teoksen iäksi määritelty n. 10 vuotta.

Yhteisteos: Valolähde / Kansalais- ja työväenopistoliikkeen 100-vuotismonumentti (1999)

Tiedot:

  • Kuumasinkitty teräsritilä, Kuumasinkityt teräspilarit, Betoni, Valaisimet, Vesi
  • Mitat 7,5 x 22,5 x 2,5 m
  • Sampolan edusta, Sammonkatu 2

Kuvaus:

Valolähde on Tampereen työväenopiston ja Kansalais- ja työväenopistoliikkeen 100-vuotismonumenttikilpailun ensimmäisen palkinnon voittanut teos. Kilpailu järjestettiin kutsukilpailuna syksyllä 1997 Tampereen Taiteilijaseuran jäsenille ja kahdelle kutsutulle kuvanveistäjälle. Taiteilijat ovat koonneet teoksensa valmiista teollisuuden rakenneosista. Monumentissa valo ja vesi nousevat keskeisiksi elementeiksi.Teos kuvaa keskeneräistä rakennusta ja viittaa näin opiskeluun jatkuvana läpi elämän kestävänä prosessina. Sampola-rakennuksen rakenteiden vaaka- ja pystylinjat näyttävät toistuvan teoksessa.