SIMO HELENIUS
(1942)

Simo Helenius syntyi Turun läänin Koskella. Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1966-69 opiskelleen Simo Heleniuksen teoksia oli ensi kertaa näytteillä 1967.

Taiteilijan julkiset veistokset sijoittuvat pääosin Turun seudulle. Taiteilijan kotikaupungissa Turussa on Utelias vuodelta 1969 Aunelan koululla sekä Ahkerat lukutoukat vuodelta 1975. Tämä teos on pystytetty Samppalinnan koululle.

Simo Helenius on toiminut Wäinö Aaltosen museossa vahtimestarina vuosina 1969-83. Hän on toiminut myös opetustehtävissä mm. luovan toiminnan ohjaajana vuosina 1973-77 sekä opettanut kuvanveistoa Lounais-Suomen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa ja Turun ammattikorkeakoulussa.

Simo Helenius on saanut kuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 1984.

Teos: Se pyörii sittenkin (1984)

Tiedot:

    • Taivassalon ruskea graniitti
    • Korkeus 350
    • Omistaja: Suomen valtio
    • Tampereen teknillisen yliopiston päärakennuksen edusta, Korkeakoulunkatu 6, Hervanta

Kuvaus:

Kuvanveistäjä Simo Helenius voitti valtion taideteostoimikunnan järjestämässä Tampereen teknillisen korkeakoulun veistoskilpailussa vuonna 1982 jaetun III palkinnon ehdotuksellaan Se pyörii sittenkin. Kilpailun teemana oli kuvata taiteen keinoin tekniikan nopeaa kehitystä.

Simo Helenius valitsi ehdotukseensa pyörä-myllynkiviaiheen. Kiven silmästä tulee esiin kaksi ihmisfiguuria. Kilpailun arvostelulautakunta totesi veistoksen massiivisen pyöreän muodon olevan hyvä vastakohta rakennuksen kulmikkuudelle.