VEIKKO HAUKKAVAARA
(1921-2004)

Tampereella syntynyt Veikko Haukkavaara opiskeli Tampereen Poikain ammattikoulussa. Kuvataiteilijana hän on itseoppinut. Veikko Haukkavaara teki työväenopistossa puupiirroksia ja hänen päivänpoliittisia kuviaan julkaistiin ensin Kansan Lehdessä ja myöhemmin Aamulehdessä vuosina 1960-70.

Työskennellessään lentokoneasentajana Valmetilla hän alkoi valmistaa metallin jätepaloista erilaisia pieniä lintuja. Hänen teoksiaan oli ensimmäistä kertaa näytteillä vuonna 1970 Hämeenlinnassa. Taiteilijan julkisia teoksia on eri puolilla Suomea koulujen pihoilla ja puistoissa. Veikko Haukkavaaran teoksia on ollut esillä myös Saksassa ja niitä on näyttelyistä ostettu Saksaan ja Ruotsiin yksityishenkilöiden pihoihin ja puutarhoihin. Tampereella on sivuilla esiteltyjen teosten lisäksi mm. Lintu-Linda vuodelta 1984 kaupungin keskustassa Koskikodin pihalla. Veikko Haukkavaara on saanut Tampereen kaupungin tunnustuspalkinnon vuonna 1973.

Veikko Haukkavaara teki teoksensa metallinpalasista hitsaamalla. Usein lämmintä huumoria sisältävien veistosten aiheena ovat linnut ja eläimet.

Teos: Kissapuu (1975)

Tiedot:

  • Rauta
  • Korkeus 510
  • Tesoman koulu, Kohmankaari 11, Tesoma

Kuvaus:

Teos kuvaa puuta, jonka oksilla kiipeilee kissoja. Teos hankittiin Tesoman koulun rakennusmäärärahalla tamperelaiselta kuvanveistäjältä Veikko Haukkavaaralta.

Teos: Siimankatkoja (1973)

Tiedot:

 • Rauta
 • Korkeus 125
 • Koukkuniemen vanhainkodin piha, Rauhaniementie 19

Kuvaus:

Siimankatkoja on pyöreistä ja suorakaiteen muotoisista rautalevyistä hitsaamalla valmistettu lahnaa muistuttava, litteä kala. Tampereen kaupunki osti veistoksen tamperelaiselta kuvanveistäjältä Veikko Haukkavaaralta. Se on sijoitettu Näsijärven rannan lähelle Koukkuniemen vanhainkodin piha-alueella.

Teos: Pöllö (1972)

Tiedot

 • Rauta
 • Väinölän päiväkoti, Petsamonkatu 9

Kuvaus:

Vaalean varren päässä istuu hämmästynyt pöllö suu auki. Pöllö on hitsattu pyöreistä rautalevyistä. Kaupunki osti tamperelaisen kuvanveistäjän Veikko Haukkavaaran veistoksen Väinölän päiväkotiin