Taiteilija:

Terho Sakki
(19301997)

Tiedot:

  • Valmistumisvuosi: 1973
  • Pronssi
  • Korkeus 450 cm
  • Liisanpuisto, Kalevan kirkon edusta

Kuvaus:

Kalevala-muistomerkkihanke aloitettiin jo vuonna 1935, kun Kalevalan ilmestymisestä tuli kuluneeksi sata vuotta. Kaupunginvaltuusto myönsi hankkeelle pohjarahaston. 1950-luvulla asiaan palattiin jälleen Tampereen kaupungin 175-vuotisjuhlien yhteydessä ja muistomerkille valittiin sijoituspaikka. Muistomerkkihanke kuitenkin jäädytettiin Kalevan kirkon rakentamisen ajaksi. Vihdoin vuonna 1968 kaupunki julisti valtakunnallisen kilpailun Kalevala-muistomerkistä.

Kilpailun voitti kuvanveistäjä Terho Sakki luonnoksellaan Ensimmäinen runo. Hänen lähtökohtanaan veistoksessa oli Kalevalan luomiskertomus; maailman synty sotkan munan räjähdyksestä. Ilman Immen polvelta sotkan muna putoaa veteen ja särkyy palasiksi. Yläosasta tulee taivas, kuu, aurinko ja tähdet ja alaosasta maankamara. Teos on kuin alkuräjähdys, jonka sienimäinen muoto nousee litteästä jalustasta laajentuen kohti taivaankantta. ”Siinä kirkkoa katsellessa syntyi mielikuva, että työn pitäisi olla kontrasti tälle kirkolle, sen yksinkertaisille nouseville, siilomaisille muodoille”, totesi kuvanveistäjä Terho Sakki itse.

Kalevala-muistomerkin voimakkaan ekspressiivinen muoto soveltui museonjohtaja Raisa Laurila-Hakulisen mukaan hyvin myyttisen luomistapahtuman kuvaksi – etenkin kun se paikallaan luterilaisen kirkon edessä rinnastui myös toiseen, kristinuskon välittämään kertomukseen maailman synnystä. Suunnitelmavaiheessa veistokseen sisältyi myös vesielementti, joka liittyi olennaisesti Kalevalan ensimmäiseen runoon. Taiteilijan suunnitelmaan kuulunut vesiallas jätettiin kuitenkin jo alkuvaiheessa toteutuksen ulkopuolelle.
Kalevala-muistomerkki paljastettiin Tampereen päivänä 30.9.1973. Muistomerkin pronssinen pienoismalli on kaupunginkansliassa.

Muut teokset: