Taiteilija:

Aimo Tukiainen
(1917–1996)

Tiedot:

  • Valmistumisvuosi: 1966
  • Pronssi
  • Suihkukaivosveistos
  • Koukkuniemen vanhainkodin piha, Rauhaniementie 19

Kuvaus:

Kaupunki tilasi kuvanveistäjä Aimo Tukiaiselta suihkukaivoveistoksen Koukkuniemen vanhainkodin pihaan lähelle hallintorakennusta. Suihkukaivoveistoksen pystyttäminen oli osa Koukkuniemen vanhainkodin laajennus- ja uudistusohjelmaa.

Aimo Tukiaisen teoksessa pyöreältä jalustalta kohoaa perhosen siivistä muodostuva nouseva rakenne. ”Tämä pronssielementeistä yhteen hitsattu suihkukaivoveistos soveltuu sekä ajatukseltaan että toteutukseltaan kauniisti tarkoitukseensa. Harvoin lienee julkisessa veistoksessa lyhyen ja hauraan ihmiselämän kulkua tulkittu niin osuvasti ja tunteikkaasti kuin tässä sijainnistaan johtuen suhteellisen vähän tunnetussa teoksessa. Päiväperho-teema on saanut useita muunnelmia Tukiaisen pronssi- ja graniittimateriaaliin tekeminä vapaina veistoksina”, kirjoittaa veistoksesta professori Olli Valkonen.

Suihkukaivoveistos sijoitettiin alueella olleen luonnonaltaan yhteyteen. Altaan vieressä ollut Gustaf Fredrik Ahlgrenin rintakuva siirrettiin hallintorakennuksen edustalle. Suihkukaivoveistos paljastettiin Tampereen päivänä 1.10.1966. Siihen liittyy kuvanveistäjän suunnittelema valaistus. Suihkukaivo ja valaistus eivät ole nykyään toiminnassa.

Muut teokset: