JAN-ERIK ANDERSSON

(1954)

Turussa syntynyt Jan-Erik Andersson on opiskellut sekä Åbo Akademissa, (Luk-tutkinto 1981) että Turun piirustuskoulussa 1979–82. Kuvataideakatemian tohtorikoulutusohjelmassa hän on ollut mukana vuodesta 2000 alkaen. Hänen teoksiaan oli ensi kertaa näytteillä Turussa 1980. Jan-Erik Andersson on osallistunut runsaasti yhteis- ja ryhmänäyttelyihin sekä kotimaassa että ulkomailla.

Taiteilija on todennut: ”Idea on tärkein”. Työskentelytavat valitaan sen mukaan. Andersson on toteuttanut mm. ruokaperformansseja yhdessä Kari Juutilaisen kanssa 1990-luvulla. Jan-Erik Anderssonin julkisia teoksia ovat mm. Rastiksen monitoimitalossa sijaitsevat Saari missä sateenkaari asuu ja Surrealistinen juhannussalko sekä Turun teatterisillalla sijaitseva Linnantontun ja Valpuri Innanmaan tapaaminen vuodelta 1998.

Jan-Erik Andersson on suunnitellut yhdessä arkkitehti Erkki Pitkärannan kanssa 40 lehmän luomunavetan Kuminan Teuvalle, sekä Kiipulan puutarhaoppilaitoksen uudisrakennuksen Gerberan. Pitkärannan ja Anderssonin yhteisen firman Rosegarden Productionsin viimeisin hanke on Masalan kirkko Kirkkonummella, joka valmistui vuonna 2000. Jan-Erik Anderssonin uusimmat teokset vuodelta 2001 ovat Espoossa Karakappelissa. Andersson on toiminut kuvataidearvostelijana ja esseistinä vuodesta 1980.