Taiteilija:

Timo Sarpaneva
(19262006)

Tiedot:

  • Valmistumisvuosi 1967
  • Lasiveistos, teräs
  • 11,95 m x 6,4 m
  • Koskikeskuksen remontin jälkeen 2012 teos ei enää sopinut sijoituspaikkaansa. Ahtojää odottaa varastoituna kunnostusta ja uutta sijoituspaikkaa.

Kuvaus:

Koskikeskuksen sisääntuloaulan lasikattoon on ripustettu kaksiosainen teos: alapuolella on kirkkaasta, aaltoilevasta lasipinnasta muotoiltu Meren peili ja yläpuolella on lasielementeistä koostuva Ahtojää. Lasiosat, joita on yhteensä 488 kappaletta, on puhallettu Iittalassa. Kokonaisuus luo vaikutelman jäätikkömaisemasta.
Tampereen kaupunki osti vuonna 1967 Timo Sarpanevalta lasireliefin, joka oli ollut esillä Montrealin maailmannäyttelyssä aikaisemmin samana vuonna. Teos oli varastoituna parikymmentä vuotta. Sen sijoituspaikaksi suunniteltiin mm. keskussairaalaa, pääkirjastoa ja Tampere-taloa. Vihdoin vuonna 1987 kaupunki sopi Koskikeskus Oy:n kanssa teoksen sijoittamisesta uuteen kauppakeskukseen.

Montrealissa teos oli ollut suorakaiteen muotoinen ja sen pohjaan oli kiinnitetty kuvia Suomen teollisuudesta. TamSavepereella Timo Sarpaneva muutti teosta lisäämällä siihen uuden osan, Meren peilin, joka heijastaa taiteilijan mukaan visioita ympärillä liikkuvasta elämästä. Myös lasiveistoksen muoto vaihtui kolmiomaisesti ylöspäin kapenevaksi. Teos paljastettiin Koskikeskuksen avajaisissa maaliskuussa 1988.

Muut teokset: